Ce se înțelege prin Internet

Ce se înțelege prin INTERNET?

Omenirea cunoaște astăzi una dintre cele mai profunde transformări din întreaga ei existență, în care informatica joacă un rol important. Dacă deceniile trecute au fost marcate de apariția și perfecționarea calculatoarelor personale, accesibile la prețuri din ce în ce mai scăzute, începând cu anii '90 ai secolului trecut s-a generalizat conectarea acestora în rețelele de calculatoare, extinse pe arii din ce în ce mai largi.

Trăim astăzi într-o lume în care sute de milioane de calculatoare, folosite de utilizatori cu cerințe din cele mai diverse, sunt interconectate într-o structură informatică globală numită Cyberspace (spațiu cibernetic). Termenul, împrumutat dintr-un roman SF, este folosit actualmente pentru a desemna toată gama resurselor informaționale disponibile prin intermediul rețelelor de calculatoare. Specialiștii caută și găsesc, cu o viteză de-a dreptul incredibilă, soluții tehnice pentru dezvoltarea capacității de comunicație și pentru sporirea calității serviciilor informatice oferite. În acest timp societatea se adaptează din mers noilor tehnologii informatice, iar termeni și expresii precum Internet, e-mail, web, resurse disponibile on-line, netsurfing(navigare) sau autostradă informațională fac parte din vocabularul curent în aceasta era nouă, dominată de calculoare și comunicații.

La întrebarea "Ce reprezintă Internetul?" nu e însă de la sine înțeles că s-ar obține răspunsuri asemănătoare. Un grup de persoane cu interese în domeniul educației ar prezenta Internetul ca pe cel mai mare și mai complex instrument de învățare din lume, ca pe o uriașă bibliotecă în care poți găsi informații variate și actuale despre orice obiect. Membrii unei comunități de afaceri pot descrie Internetul ca pe un instrument modern, rapid și eficient, esențial pentru contactele cu partenerii aflați în toate colțurile planetei, pentru a încheia tranzacții comerciale și a încheia plăți.

Internetul este un sistem mondial de rețele de calculatoare interconectate, care facilitează serviciile de comunicare a informației și care extinde astfel posibilitățile de lucru ale fiecărui sistem participant.

De când datează Internetul?

Istoria Internetului este relativ recentă. În mod paradoxal, cu toată dezvoltarea sa explozivă, viața Internetului nu depășește jumătate de secol. Apariția sa este legată de perioada "Războiului Rece" în care cele două mari puteri ale planetei- SUA și (pe atunnci) URSS- își disputau supremația mondială în toate domeniile, inclusiv cel științific și militar. În 1969, ia ființă prima rețea de calculatoare, numită ARANET (ARPA Network), ca rezultat al Departamentului Apărării (US Department of Defense). Scopul proiectului era acela de a construi o rețea de calculatoare capabilă să facă față unui atac nuclear:dacă o parte a rețelei ar fi fost distrusă de o bombă, restul rețelei trebuia să rămână funcțional.

Cu toată expansiunea sa spectaculoasă, rețeaua Internet nu este supusă vreunei administrări centralizate. Nu există un organism administrativ, o companie centrală, o instituție sau agenție care să-i fixeze regulile. Marile companii se limitează doar la gestionarea unor rețele mai mici,părți componente ale Internetului, modul de interconectare a acestor rețele nefiind însă supus nici unei constrângeri administrative. Există însă o societate a utilizatorilor de Internet, înființată in 1992. Această organizație numită ISOC (Internet Society), are un caracter complet voluntar și unicul său scop este promovarea schimbului global de informații.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Principiul comunicării în Internet

Accesul și conectarea la Internet